Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Διαφωνία για τα "αστέρια" Γλυφάδας από τη δημοτική κίνηση «Ανατροπή στη Γλυφάδα-Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία»











Πηγή : anatropistiglyfada.blogspot.gr

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΡΙΖΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ  
ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
 ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΕΝ ΛΑΜΠΟΥΝ ΠΑΝΤΑ
Η δημοτική κίνηση «Ανατροπή στη Γλυφάδα – Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία» εκφράζει την ριζική της αντίθεση και διαφωνία για την απόφαση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε η εταιρεία ΝΑΥΣΙΚΑ ώστε η τελευταία  να προχωρήσει τα «επενδυτικά» της σχέδια στο σύνολο της έκτασης για την «ανάπτυξη» τουριστικού συγκροτήματος.
Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση και τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ της κ. Δούρου.  Με την απόφασή τους αυτή, φάνηκαν ασυνεπείς και ανακόλουθοι με τις αρχές και τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους. Πόσο μάλλον όταν πολλοί από αυτούς έχουν συμμετάσχει μαζί μας σε αγώνες για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης τόσο γενικότερα όσο και του συγκεκριμένου χώρου των Αστεριών Γλυφάδας.
Είναι λυπηρό να υιοθετούνται επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν επί χρόνια οι προκάτοχοι τους, που δημιούργησαν με τις επιλογές τους και τις πράξεις τους την εικόνα της απαξίωσης για οτιδήποτε δημόσιο με σκοπό να το εκποιήσουν και να το στερήσουν από εμάς και τα παιδιά μας, Για αυτό άλλωστε δεν μας εξέπληξε η στάση των μονίμως προθύμων στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (με το πρόσχημα της δήθεν «αξιοποίησης») εκπροσώπων των παρατάξεων των κ. Σγουρού και κ. Κουμουτσάκου των εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στάση είχε κρατήσει άλλωστε για το θέμα αυτό και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας και ο δήμαρχος κ. Παπανικολάου πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Σεμινάρια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας 2015 - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, από Παρασκευή 20 Μαρτίου κάθε Παρασκευή































Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 
Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα

Αίθουσα 2.1, νέο κτίριο Γεωγραφίας, 7.00 μμ, κάθε Παρασκευή,

 είσοδος ελεύθερη

4η Περίοδος

Θέμα Σεμιναρίων: «Η γη και η γαιοπρόσοδος στη ριζοσπαστική γεωγραφία»

  1. Παρασκευή 20 Μαρτίου : Εισαγωγή: Κωστής Χατζημιχάλης «Ριζοσπαστικές γεωγραφικές προσεγγίσεις της γης»
  1. Παρασκευή 27 Μαρτίου: Mike Edwards, UCL, London: «How a class struggle over land and rent is damaging the UK»
  1. Παρασκευή 3 Απριλίου : Ζαχαρίας Δεμαθάς, Πάντειο Πανεπιστήμιο και Μαίρη Μαντουβάλου, ΕΜΠ: «Μαρξιστικές Θεωρίες γαιοπροσόδου και η νεοελληνική περίπτωση»

ΠΑΣΧΑ
  1. Παρασκευή 24 Απριλίου: Δήμητρα Σιατίτσα, Δρ. ΕΜΠ και Observatorio Metropolitano Madrid, Μαδρίτη: «Κρίση στέγης και γαιοπρόσοδος στη Νότια Ευρώπη»
  1. Αρχές Μαΐου: David Harvey: (η ημερομηνία και το θέμα θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα)
  1. Παρασκευή 15 Μαΐου: Jonah Wedekind, Humbolt University of Berlin (Member of the European Network of Political Ecology –ENTITLE): «Land Grabs and the Failure of Biofuels in Ethiopia»
  1. Παρασκευή 22 Μαΐου: Rita Calvario, Autonomous University Barcelona και Γιώργος Βελεγράκης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Members of the European Network of Political Ecology –ENTITLE): “Land and economic crisis in the European South”
  1. Παρασκευή 5 Ιουνίου: Βασίλης Δέτσης και Γιώργος Μπάλιας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: «Η κρίσιμη σχέση γη-οικοσυστήματα-κοινωνία»

Σημείωση: όλες και όλοι οι ξένες/οι προσκεκλημένες/οι έρχονται με δικά τους έξοδα

Εκλέχθηκε στις 14.3.2015 το νέο Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ. Μεγάλη Ανατροπή των Συσχετισμών προς τα Αριστερά.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Παράσταση-παρέμβαση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών στο Υπουργείο Εργασίας 5.3.2015

Την Πέμπτη στις 4,00 Σταδίου 29 στον 7ο όροφο, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που προηγήθηκε, θα μας περιμένει ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Τεμπονέρας, καθώς η συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλη είναι μάλλον δύσκολη για την ώρα.

Αυτή η παρέμβαση μας στο Υπ. Εργασίας είναι ανοιχτή για όσους συναδελφους θέλουν και μπορούν να παραστούν για να ενημερώσουμε για τα προβλήματα μας, καθώς και να καταθέσουμε τις διεκδικήσεις μας, τις οποίες θα μεταφέρουμε στους αρμόδιους όπως έχουμε αποφασίσει και έχουν καταγραφεί στις συνελεύσεις μας.

Θα συναντηθούμε στις 3,00μμ στις καφετέριες της Κοραή για να συντονιστούμε όσοι θεωρούν ότι μπορούν και θέλουν να μιλήσουν για τα θέματα των μηχανικών.

Η λίστα με τις διεκδικήσεις μας είναι εδώ



Με δεδομένη την βαθύτατη κρίση του επαγγέλματος μας και κατά συνέπεια την πρωτοφανή ανεργία και την υποαπασχόληση που πλήττουν τον κλάδο μας - έχοντας οδηγήσει πολλούς από μας σε ολοσχερή καταστροφή – διαμορφώνουμε τις άμεσες διεκδικήσεις μας ως εξής:

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Mαύρα σύννεφα πάνω από το Ελληνικό (του Πάνου Τότσικα)


























Του Πάνου Τότσικα από την ΕΠΟΧΗ», 1.3.2015
 
Στις 24 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν -μέσω του μέηλ Βαρουφάκη -οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους «δανειστές» μας σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.  Ταυτόχρονα, το ίδιο βράδυ, ανακοινώθηκε και η αναμενόμενη προ πολλού απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για  την νομιμότητα της σύμβασης για το Ελληνικό μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Lamda Development του Ομίλου Λάτση. Σύμπτωση; Όχι βέβαια. Η προαναφερόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  είχε ληφθεί από τις 9 Φεβρουαρίου, κρατήθηκε όμως στο ψυγείο και σερβιρίστηκε την κατάλληλη στιγμή,  όταν έκπληκτοι διαπιστώναμε τα όσα απίστευτα είχαν συμφωνηθεί  στις Βρυξέλλες. Το «δόγμα του σοκ», στην ελληνική του εκδοχή.
 
Με το κείμενο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι «δεν θα αναιρέσουμε τις ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις», ενώ σε όσους διαγωνισμούς βρίσκονται σε εξέλιξη, «θα σεβαστεί την εξέλιξη (της διαγωνιστικής διαδικασίας), σύμφωνα με τον νόμο».
 
Ο παραπάνω «χρησμός»  έχει πολλαπλές ερμηνείες. Η πρόσφατη απόφαση 1183/2015 του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφαίνεται ότι όσον  αφορά την Σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Ομίλου Λάτση, όλα έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και αυτό θεωρείται τελεσίδικο. Η προηγούμενη απόφαση 3800/2014, είχε αποφανθεί  ότι αυτή η Σύμβαση μπάζει από πολλές πλευρές και εν τέλει δεν προωθεί το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα, υπάρχουν μια σειρά εκκρεμότητες, σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου αμφισβητείται η νομιμότητα  όχι μόνο της συγκεκριμένης σύμβασης αλλά γενικότερα της διαγωνιστικής διαδικασίας, του ύψους του συμφωνηθέντος τιμήματος εξαγοράς της συνολικής έκτασης κ.ά.