Η σημερινή τιμητική εκδήλωση που οργανώνεται από τέσσερις από τις αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας με αφορμή τη φετινή απονομή του βραβείου Pritzker στον D. Chipperfield, θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα, αν δεν γινόταν παραγνωρίζοντας τα όσα κατάπτιστα έχουν προηγηθεί σχετικά με τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος, το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, πολλές Αρχιτεκτονικές Σχολές, αλλά και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων έχουν καταγγείλει την απαράδεκτη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Πολιτισμού με πρόσχημα την δωρεά του Ιδρύματος Λαιμού, να παρακάμψει τόσο κάθε διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης πάνω στο θέμα, όσο και τη νόμιμη και επιβεβλημένη για ένα τέτοιο έργο διαδικασία ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές που εξασφαλίζουν ισότιμη συμμετοχή σε κάθε αρχιτεκτονική ομάδα που θα ήθελε να συμμετάσχει. Αντ΄ αυτού επιλέγεται ένας κλειστός διαγωνισμός δέκα διεθνών γραφείων επιλογής του χορηγού, αποκλείοντας τους έλληνες συναδέλφους και συρρικνώνοντας την ελληνική συμμετοχή στον επικουρικό συνεργάτη των δέκα επιλεγμένων γραφείων.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους ενόψει του διαγωνισμού οι σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και Αρχαιολόγων είχαν δηλώσει ρητά:
-Ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να ακυρώσει τις δύο Υπουργικές Αποφάσεις που παραβιάζουν ευθέως τη νομοθεσία. Σε διαφορετική περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ακύρωσή τους στα αρμόδια δικαστήρια.
- Ζητάμε από τα κόμματα και τους φορείς να καταδικάσουν την παράκαμψη της διαδικασίας του ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, καθώς και τον εξευτελιστικό για τον τεχνικό κόσμο της χώρας αποκλεισμό της ισότιμης συμμετοχής των Ελλήνων αρχιτεκτόνων από έργα παρεμβάσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας.
- Ζητάμε να καταργηθούν τα άρθρα στην Υπουργική Απόφαση για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που οδηγούν σε εξαιρέσεις και στην πρακτική αχρηστία του νόμου. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός έργου δεν μπορεί να είναι στοιχείο για την υποβάθμισή του, μέσω της εξαίρεσής του από τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
- Ζητάμε στις περιπτώσεις ιδιωτικών χορηγιών να ακολουθείται η κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει ότι οι χορηγίες χρηματοδοτούν τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και στη συνέχεια τη διακριθείσα μελετητική ομάδα, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους χορηγούς να ορίζουν ένα ή δύο μέλη ανάλογα με τη σύνθεση της επιτροπής (5μελή, 7μελή ή 9μελή), όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 12 του ΦΕΚ 2239 Β/31-05-2021 παρ.2.δ: «Σε περίπτωση χορηγίας προς τη διοργανώτρια αρχή για τη διοργάνωση διαγωνισμού μελετών, οι κριτές των ανωτέρω περιπτώσεων (α) και (β) της παρούσας παραγράφου, δύνανται να ορίζονται από τον χορηγό εφόσον πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις».
Ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του μη νόμιμου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα UIA-UNESCO δήθεν Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, κατήγγειλε στην Ελληνική και Διεθνή κοινότητα τόσο την προκήρυξη, όσο και το αποτέλεσμα για τον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ΕΑΜ ζητώντας από το Υπουργείο Πολιτισμού να μη προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της Αρχιτεκτονικής μελέτης ενός τόσο σημαντικού Δημόσιου κτιρίου όπως το ΕΑΜ καθώς και την εκχώρηση του πολιτισμού σε ιδιωτικούς φορείς που δεν τηρούν τη νόμιμη διαδικασία Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και υλοποίησης εμβληματικών δημόσιων κτιρίων».
Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι εξ ίσου προβληματική ήταν και η αυθαίρετη συγκρότηση της αποκαλούμενης επιτροπής αξιολόγησης του «διαγωνισμού», όπου συμμετείχαν μόνο δύο Αρχιτέκτονες σε σύνολο επτά μελών επιλεγμένων από τον ιδιωτικό φορέα που τον προκήρυξε.
Το ίδιο το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που σχολιάστηκε αρνητικά ως προς την συμβατότητά του με το υπάρχον κτήριο και το αστικό περιβάλλον επιβεβαιώνει τις αδυναμίες αυτής της μεθόδευσης.
Σήμερα, λίγους μήνες μετά, μας εκπλήσσει δυσάρεστα η «επιβράβευση» από τις αρχιτεκτονικές σχολές αυτής της μεθοδολογίας με την τιμητική εκδήλωση για ένα αρχιτέκτονα, που ανεξάρτητα από την αρχιτεκτονική του αξία που δεν αμφισβητούμε, αποδέχτηκε να γίνει συμμέτοχος αυτής της παράνομης και προσβλητικής για τους έλληνες συναδέλφους διαδικασίας.
Ακόμα και τώρα υπάρχει καιρός για την επαναπροκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού χωρίς αποκλεισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου