Διαβάζουμε αρχιτεκτονική
Με στόχο την ανάδειξη και προβολή της αρχιτεκτονικής τόσο στα μέλη του Συλλόγου όσο και
στο ευρύ κοινό, το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) διοργανώνει μια
σειρά παρουσιάσεων βιβλίων που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική και σας καλεί στην 2η
παρουσίαση του βιβλίου
«Η παραγωγή του αστικού χώρου ως κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα
Αφηγήσεις από την Ελλάδα της μεταπολεμικής ανάπτυξης»
Μαρία Μαντουβάλου
Συλλογή κειμένων της Μαρίας Μαντουβάλου και κειμένων της σε συνεργασία με τις Μαρία
Μαυρίδου, Ντίνα Βαΐου, Λουίζα Μάρθα και Ευαγγελία Μπαλλά
Eπιμέλεια: Φερενίκη Βαταβάλη, Γιώργος Πατρίκιος, Λουκάς Σριάντης και Ευαγγελία
Χατζηκωνσταντίνου
Εκδόσεις: Angelus Novus, 2023
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 στις 19.00
στο κτίριο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων/ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι
Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Γιώργος Πατρίκιος εκ μέρους των επιμελητών
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα της Μαρίας Μαντουβάλου, καθώς και κείμενα που έχει
γράψει σε συνεργασία με τις Μαρία Μαυρίδου, Ντίνα Βαΐου, Λουίζα Μάρθα και Ευαγγελία Μπαλλά.
Συνδετικό στοιχείο των κειμένων είναι η παραδοχή ότι οι διαδικασίες παραγωγής του χώρου αντανακλούν αλλά και καθορίζουν σημαντικές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων σε πολλά επίπεδα. Οι αφηγήσεις από την Ελλάδα της μεταπολεμικής ανάπτυξης εμβαθύνουν επιλεκτικά και σε διαφορετικές συγκυρίες –από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα– στην κατανόηση διαδικασιών παραγωγής του αστικού χώρου και των συναρτώμενων με αυτές κοινωνικών σχέσεων. Η αστικοποίηση, η αυτοστέγαση, η αυθαίρετη και η εκτός σχεδίου δόμηση, η αντιπαροχή και η πολυκατοικία, οι αστικές αναπλάσεις συνυφαίνονται με θεσμούς και πολιτικές, κοινωνικές σημασίες και πρακτικές, τυπικά και άτυπα δίκτυα, επαγγέλματα, οικογενειακές δομές, σχέσεις εξουσίας και συμφέροντα.
Σήμερα, οι σαρωτικές κοινωνικές ανατροπές και οι σωρευτικές κρίσεις, η εμπέδωση νεοφιλελεύθερων πολιτικών και παραδειγμάτων, καθώς και οι νέες σημασίες που αποκτούν τα ζητήματα του χώρου –η γη, η ιδιοκτησία, η κατοικία, το περιβάλλον, η ανάπτυξη κ.λπ.– ωθούν να ξανασκεφτούμε την παραγωγή του αστικού χώρου ως κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα. Δηλαδή ως ένα πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης, διεκδίκησης, συναίνεσης ή σύγκρουση».
Λίγα λόγια για τους/τις συγγραφείς & επιμελητές/τριες
Η Μαρία Μαντουβάλου είναι ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1958-1963), πολεοδομία και κοινωνιολογία στο Παρίσι και διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Paris V, Sorbonne. Από το 1974 έως το 2007 ήταν μέλος ΔΕΠ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ με σημαντικό διδακτικό και ερευνητικό έργο. Έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (1993-1996 και 2010-2012).
Η Φερενίκη Βαταβάλη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ (2002), με μεταπτυχιακές σπουδές (MSc, PhD) πολεοδομίας και χωροταξίας στο ΕΜΠ. Έχει διδάξει πολεοδομία, αστική γεωγραφία και περιβαλλοντικό σχεδιασμό σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το επιστημονικό της έργο εστιάζει στην παραγωγή του αστικού χώρου, τον χωρικό σχεδιασμό, την κατοικία, την ιδιοκτησία της γης και το περιβάλλον.
Ο Γιώργος Πατρίκιος είναι αρχιτέκτων Πολεοδόμος, επίκουρος καθηγητής στο Δ.Π.Θ. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σχέση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με τις κοινωνικές και οικονομικές πρακτικές. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σημαντικών αστικών αναπλάσεων αποσπώντας πρώτα βραβεία. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα με κύρια οπτική τη στήριξη αστικών κινημάτων και ομάδων. Την περίοδο 2016 – 2019 διετέλεσε πρόεδρος του «Πράσινου Ταμείου».
Ο Λουκάς Τριάντης είναι αρχιτέκτονας-πολεοδόμος με μεταπτυχιακές σπουδές αστικής γεωγραφίας στο London School of Economics & Political Science και διδακτορικό δίπλωμα πολεοδομίας και χωροταξίας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στις Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχει εργαστεί ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης για το δημόσιο τομέα πάνω στα νέα εργαλεία του Χωρικού σχεδιασμού, καθώς και ως μελετητής στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων, σε αναπτυξιακά προγράμματα για την Αλβανία. Τα πεδία ενδιαφέροντος που έχουν διαμορφωθεί σταδιακά και εκ των πραγμάτων μέσα από την ερευνητική, διδακτική και επαγγελματική του πορεία εστιάζουν στις χωρικές πολιτικές και τη διακυβέρνηση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τις πολιτικές για τα κέντρα πόλης, καθώς και τις περιβαλλοντικές/ κλιματικές διαστάσεις του σχεδιασμού και της ανάπτυξης.
Η Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στον Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας του ΕΜΠ. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη μελέτη της πόλης μέσα από την ιστορία, τις χωροκοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον και την ενέργεια. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο ΕΜΠ και έχει διδάξει στο ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ και το College Year in Athens.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου