Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΔ 99/2018 ΚΑΙ Ο Ν4439/2016

                                           Chapel of Notre Dame du Haut - Le Corbusier 

Εισήγηση του Αντώνη Μαούνη προς το ΑΡΑΓΕΣ για Πρόταση Ψηφίσματος προς την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ της 8.12.2018 σχετικά με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Μηχανικών, συζήτηση η οποία αναβλήθηκε σκόπιμα από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό για την νέα χρονιά με στόχο να λειτουργήσει στην πράξη το ΠΔ 99/2018 και η όποια τυχόν διαφορετική τοποθέτηση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ να μην μπορεί να παράγει κανένα ακυρωτικό νομικό αποτέλεσμα.

ΑΡΑΓΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ                                                                    ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΕΕ 9.12.2018

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΔ 99/2018 ΚΑΙ Ο Ν4439/2016

Με τον ψευδώνυμο τίτλο ρύθμιση του επαγγέλματος των μηχανικών, το ΠΔ 99/2018 - όπως και ο ν4439/2016 κατ εφαρμογήν του οποίου εκδόθηκε - επιτείνουν την απορρύθμιση του επαγγέλματος του συνόλου των ειδικοτήτων των μηχανικών. Αυτό συμβαίνει με τους εξής δυο τρόπους.

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν προστατεύουν αλλά αντίθετα υποβαθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών

Ο πρώτος τρόπος είναι η άσκηση του επαγγέλματος από μη κατόχους διπλώματος ολοκληρωμένων πανεπιστημιακών σπουδών είτε η μερική πρόσβαση στο επάγγελμα, κατ εφαρμογή της 2005/36/ΕΕ, όπως διαμορφώθηκε με την 2013/55/ΕΕ (που πέρασαν στο ελληνικό δίκαιο με τα με τα ΠΔ 38/2010 και 51/2017).

Ο ν4439 (με το άρθρο 29 παρ. Α1β) και το ΠΔ99/18 (με το άρθρο 1 παρ 1β), πρωτίστως αυτές τις οδηγίες και τα ΠΔ εφαρμόζουν, κατ’ επιταγή των τριών μνημονίων, πρωτίστως του τρίτου (ν4336, ΦΕΚ 94Α/14.08.2014, σελ. 1028, 2η παράγραφος).

Επίσημος στόχος των οδηγιών είναι η διευκόλυνση της επαγγελματικής κινητικότητας. Η 2005/36/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε από την 2013/55/ΕΕ στο άρθρο 46 περιέχει μια κατ αρχήν περιγραφή ολοκληρωμένων σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, που απαιτούνται σύμφωνα με την λεγόμενη Αρχή της Αυτόματης Αναγνώρισης τίτλων εκπαίδευσης. Οι τίτλοι εκπαίδευσης που αντιστοιχούν σε αυτές αναφέρονται ονομαστικά στο Παράρτημα V.7. Όμως οι οδηγίες αυτές εκδόθηκαν όχι για να τηρηθούν αλλά ακριβώς για να παρακαμφθούν αυτές οι γνωστικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ενδεικτικά, για την Οδηγία 2005/36/ΕΚ και το ΠΔ 38/2010:
 
1.     Με το άρθρο 10 και το λεγόμενο Γενικό Σύστημα Αναγνώρισης, τα πτυχία των πολυτεχνείων παρακάμπτονται με τριετείς κύκλους σπουδών που ανήκουν στο αμέσως προηγούμενο (κατώτερο) επίπεδο του πλαισίου προσόντων. Έτσι παρακάμπτονται λ.χ. οι 5ετείς σπουδές μηχανικού στην Ελλάδα από τους βρετανικούς 3ετείς κύκλους που οδηγούν σε Bachelor

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται τα ΤΕΙ μετά την ανωτατοποίησή τους, καθώς και τους Κολλέγια που συνάπτουν συμφωνίες πιστοποίησης ή δικαιόχρησης σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 19.11.12 (άρθρο 7) που κυρώθηκε με το άρθρο 48 του ν4111/2013

Το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο για τους αιτούμενους επαγγελματίες με τίτλους τριετών σπουδών είναι η ενδεχόμενη υποχρέωση πρόσθετων κατακερματισμένων τίτλων σπουδών που αναφέρονται στην ειδική επαγγελματική δραστηριότητα του ενδιαφερομένου που δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα των τριετών σπουδών του είτε η πρακτική άσκηση είτε εξετάσεις.

2.     Με το άρθρο 49 αποφασίζεται η αναγνώριση τίτλων σπουδών που αναφέρονται ονομαστικά στο Παράρτημα VI, οι οποίες επίσης δεν πληρούν κριτήρια ολοκληρωμένων σπουδών  (βάσει κεκτημένων δικαιωμάτων)

3.     Το ίδιο συμβαίνει με το άρθρο 23 (με αναγνώριση τίτλων σπουδών που προέρχονται από την πρώην ανατολική Ευρώπη).

Συνεπώς το άρθρο 46, που περιγράφει το αντικείμενο ολοκληρωμένων πανεπιστημιακών σπουδών καθίσταται απολύτως διάτρητο, με βάση το σύνολο των εξαιρέσεων που θεσμοθετούνται σε άλλα άρθρα της Οδηγίας.

Τέλος, η νεότερη Οδηγία (2013/55/ΕΕ), προωθεί πλέον την μερική πρόσβαση στο επάγγελμα, με βάση ελλειπείς τίτλους σπουδών που αναγνωρίζονται σε χώρες του εξωτερικού και χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις!

Επομένως οι Οδηγίες αυτές σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στη διάλυσή τους, στα πλαίσια της εφαρμογής της Μπολόνιας, του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, κ.λπ.

Πρόσβαση στο επάγγελμα από ειδικότητες μηχανικών χωρίς γνωστικές προϋποθέσεις.

Ο δεύτερος τρόπος απορρύθμισης του επαγγέλματος των μηχανικών με το ΠΔ 99/2018 (άρθρο 1, παρ. 1α) είναι η πρόσβαση από ορισμένες ειδικότητες μηχανικών σε σημαντικές επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν αντιστοιχούν στο ακαδημαϊκό γνωστικό τους αντικείμενο, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από μια απλή σύγκριση των γνωστικών προϋποθέσεων κάθε ειδικότητας με τις επαγγελματικές δραστηριότητες τις οποίες το 99/2018 της επιτρέπει.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ορισμένες ειδικότητες αποκτούν την μερίδα του λέοντος εις βάρος συναδέλφων των οποίων οι σπουδές αντιστοιχούν στην άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αρχιτεκτόνων, σε βασικές επαγγελματικές δραστηριότητες των οποίων αποκτούν πρόσβαση και άλλες ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι σπουδές της αρχιτεκτονικής να μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό περιττές.

Κατά τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο, με το ΠΔ 99/2018 αφαιρούνται κεκτημένα δικαιώματα άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων από ειδικότητες μηχανικών που επί δεκαετίες τις έχουν ασκήσει με το καθεστώς του Ν. 4663/1930, χωρίς καμιά μεταβατική πρόνοια.

Στα προηγούμενα συνέτεινε η «κατά μόνας» εκπόνηση γνωστικών προϋποθέσεων και επιτρεπόμενων επαγγελματικών δραστηριοτήτων (στο πλαίσιο κάθε μιας στεγανής επιτροπής για κάθε ειδικότητα μηχανικού που όρισαν οι σαθρές, αδιαφανείς και εκβιαστικές διαδικασίες του ν4439), χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση μεταξύ των ειδικοτήτων των μηχανικών.

Η δοτή μερίδα του λέοντος σε μια σειρά ειδικοτήτων και το πλήγμα σε μια σειρά άλλες πραγματοποιήθηκε σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και ανάλογα με την αριθμητική είτε με όρους διαπλοκής επιρροή κάθε ειδικότητας στο ΤΕΕ είτε στην εκτελεστική εξουσία, η οποία με το ΠΔ 99/2018 (άρθρο 1, παράγραφος 2) αναγνωρίζεται ως η τελική αρμόδια να αναγορεύει μηχανικούς κατά την αυθαίρετη κρίση της, παρακάμπτοντας πλέον και το ΤΕΕ!

Οι διαδικασίες αυτές και η αποσύνδεση που επιφέρουν ανάμεσα στις γνωστικές προϋποθέσεις και στην άσκηση του επαγγέλματος, προφανώς εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, άνοιξαν ήδη τους ασκούς του Αιόλου για διενέξεις ανάμεσα στις ειδικότητες των μηχανικών, των δικαστικών διενέξεων συμπεριλαμβανομένων.

Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας.

Το ΠΔ 99/2018 και ο ν4439/16 απορρυθμίζουν την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού δημιουργώντας αυθαίρετα εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Έρχονται σε συνέχεια της κατάργησης ελάχιστων αμοιβών και συλλογικών συμβάσεων εργασίας και προετοιμάζουν το έδαφος για την θέσπιση μητρώων μελετητών και κατασκευαστών ιδιωτικών και δημοσίων έργων, την χαριστική βολή στους νέους και σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς. Κατακερματίζουν τον χώρο της εργασίας και δημιουργούν μια μεγάλη δεξαμενή φτηνά αμειβόμενων, υποβαθμισμένων εργαζομένων που από κοινού με τεχνικούς υποβαθμισμένων προσόντων θα ριχτούν βορρά στην εξοντωτική απορρόφηση μεγάλων εταιρικών σχημάτων και στις απαιτήσεις της ασυδοσίας της αγοράς. Ελάχιστοι μηχανικοί θα εξαιρεθούν ως στελέχη των σχημάτων αυτών.

Για αυτούς τους λόγους, τ ΠΔ 99/2018 και ο ν4439/16 που εφαρμόζει, αποτελούν μια επιστημονικά αντιδεοντολογική και κοινωνικά αδίστακτη επίθεση σε όλους τελικά τους εργαζόμενους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, που επιτείνεται από την φοροεπιδρομή και τις οφειλές της πλειοψηφίας σε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα πλήγματα που θα επιφέρουν στο δημόσιο συμφέρον θα είναι ανεπανόρθωτα.

Πρέπει να καταργηθούν!

Αντώνης Μαούνης
8.12.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου