Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Πέθανε ο Edward SojaΟ Edward Soja ήταν καθηγητής (Distinguished Professor) στο UCLA- Regional and International Development (RID) στον τομέα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού- και στο London School of Economics. Παράλληλα, δίδασκε μαθήματα πολιτικής οικονομίας και θεωρία του σχεδιασμού. Μετά την εκκίνηση της ακαδημαϊκής του πορείας ως ειδικός για την Αφρική, τα τελευταια είκοσι χρόνια ο Soja επικεντρώθηκε στην έρευνα και συγγραφή βιβλίων και μελετών για την αστική αναδιάρθρωση στο Λος Άντζελες και γενικότερα για την κριτική μελέτη των πόλεων και των περιφερειών. 

Με τις εκτεταμένες μελέτες του για το Λος Άντζελες φέρνει σε επαφή τις παραδοσιακές προσεγγίσεις της πολιτικής οικονομίας με τις πρόσφατες τάσεις στις πολιτισμικές σπουδές. Το ενδιαφέρον του προσανατολιζόταν στα ζητήματα που αφορούν στις κοινωνικές τάξεις, τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα όπως αυτά διασταυρώνονται με αυτό που ο ίδιος αποκαλεί  χωρικότητα της κοινωνικής ζωής καθώς και με τη νέα πολιτιστική πολιτική της διαφορετικότητας και της ταυτότητας που αυτή αναπαράγει. 

Εκτός από την εργασία του σχετικά με την αστική αναδιάρθρωση στο Λος Άντζελες, ο Soja αφιερώθηκε στην συγγραφή πολλών επιστημονικών άρθρων σχετικά με το πώς οι κοινωνικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι πρέπει να αντιλαμβάνονται τον χώρο και τη γεωγραφία σε σχέση με το χρόνο και την ιστορία.  Σε ένα από τα πιο σπουδαία βιβλία του, φέρνει αυτά τα διάφορα ερευνητικά σκέλη μαζί σε μια ολοκληρωμένη ματιά στην γεωγραφία των πόλεων, από την προέλευσή τους στην πιο πρόσφατη εξέλιξη τους, αυτό που ο ίδιος αποκαλεί "postmetropolis". Η πολιτική, η περιφερειακή ανάπτυξη, ο σχεδιασμός  και η διακυβέρνηση, οι τοπικές επιπτώσεις της εθνικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας στο Λος Άντζελες ήταν θέματα που καθόρισαν τη δουλειά του. 

Ο Soja ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διανοούμενους της γενιάς του που επικεντρώνοντας σε θέματα αστικής δικαιοσύνης, συνέχισε το έργο του Lefebvre και του Foucault με την συγγραφή του βιβλίου του "the thirdspace". Συνεργάστηκε με πολύ σημαντικούς σύγχρονους διανοούμενους όπως ο Allen Scott, o Michael Storper, o  Fredric Jameson, o David Harvey κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου