Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Εκτίμηση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ για τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, 11.3.2018


Για τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ

Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ δεν έχουν οριστικοποιηθεί, καθώς πρέπει να τηρηθούν οι σχετικές καταστατικές προβλέψεις και αποφάσεις. Όμως η γενική εικόνα Όπως την επισυνάπτουμε στους ΠΙΝΑΚΕΣ [1] & [2] καθώς και σε προηγούμενη ανάρτησή μας για τα αποτελέσματα του Τμήματος Αττικής [3] έχει σαφώς δημιουργηθεί και μας επιτρέπει τις πρώτες διαπιστώσεις που ακολουθούν.

Κατανομή των δυνάμεων


1.    Ανάμεσα στους 19 εκλογικούς συνδυασμούς υποψηφίων για την Αντιπροσωπεία, την πρώτη θέση έλαβε η ΔΚΜ (που πρόσκειται στην ΝΔ). Το ποσοστό της όμως (περί το 16%), ακόμη και αν σε αυτό αθροιστούν μικρά παραταξιακά σχήματα με συγγενείς κομματικές κατευθύνσεις δεν δικαιολογεί καμιά θριαμβολογία από τον χώρο αυτό, ιδιαίτερα μετά μια μακρά περίοδο δημοσκοπικού προβαδίσματος της ΝΔ, της συντριπτικής παράστασης νίκης της σε ενδεχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές και την αναμενόμενη επιρροή των προηγουμένων σε αρχαιρεσίες μαζικών φορέων.

2.   Οι αριστερές αντιμνημονιακές είτε αντικαπιταλιστικές παρατάξεις ψηφίστηκαν από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων. Ανάμεσα στις παρατάξεις αυτές η Συσπείρωση συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων με ποσοστό 10%, παρά την αποχώρηση παλιών μελών της του 2014, που προσχώρησαν στην νέα κυβερνητική παράταξη την Ριζοσπαστική Συνεργασία Αρχιτεκτόνων.

3.     Η Ριζοσπαστική Συνεργασία Αρχιτεκτόνων συγκέντρωσε ποσοστό 11%, το οποίο - όπως από την καταμέτρηση της σταυροδοσίας προκύπτει - διαμορφώθηκε κατά σειρά επιτυχίας από:
-          Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2014 εκλέχτηκαν με την Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση (προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ)
-          Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στις εκλογές ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2014 εκλέχτηκαν με την Συνεργασία Αριστερών Αρχιτεκτόνων (προσκείμενη κυρίως στην ΔΗΜΑΡ)
-          Μέλη που συμμετείχαν στον ΣΥΡΙΖΑ προ της μνημονιακής κυβερνητικής μεταστροφής.

4.       Οι υπόλοιπες παρατάξεις σε γενικές γραμμές διατήρησαν την εκλογική τους επιρροή.

Συμμετοχή

Η γενικευμένη απαξίωση της συμμετοχής σε συλλογικές δραστηριότητες, η κοινωνική καταστροφή και η απογοήτευση που σημαδεύτηκε από την κυβερνητική μεταστροφή του 2015 εκφράστηκε ακόμα και σε περιοχές όπου στα πλαίσια του Συλλόγου αναπτύχθηκαν δραστηριότητες που ενεργοποίησαν νέους και παλιούς συναδέλφους και είχαν σημαντική απήχηση στην τοπική κοινωνία. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο ΣΑΔΑΣ Αττικής όπου η μείωση της συμμετοχής περιορίστηκε στο 15,5%, παρότι η συμμετοχή της περιφέρειας αυτής επί του συνόλου των ψηφισάντων (45%) βελτιώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (41%). Στην περιφέρεια αυτή η Συσπείρωση κατατάχτηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 17% και το σύνολο των αριστερών αντιμνημονιακών, αντικαπιταλιστικών δυνάμεων ανήλθε στο 44%.

Από τους Τοπικούς Συλλόγους Αρχιτεκτόνων, με τους οποίους ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ επιδιώκει και διατηρεί συναδελφικές σχέσεις αυτοτέλειας και συνεργασίας, οι περισσότεροι συνέβαλαν για να ανοιχθούν - σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καταστατικού μας - κάλπες σχεδόν στο σύνολο των νομών όπου συνήθως ανοίγουν στις εκλογές του Συλλόγου.

Δυστυχώς το έλλειμμα βοήθειας, για πρώτη φορά, από κάποιους ελάχιστους - αν και σημαντικούς - Τοπικούς Συλλόγους, σε συνδυασμό με την δεινή θέση και την ύφεση στην παρουσία και τις δράσεις των αρχιτεκτόνων στο σκοτεινό περιβάλλον της τελευταίας τριετίας σε κάποιες Περιφέρειες, επέφεραν τελικά μια πρόσθετη - συνολικά κατά 8% περίπου - κάμψη, σε σχέση με περιοχές όπου αναπτύχθηκε μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των μελών, μειώνοντας την γενική συμμετοχή σε ποσοστό 23,5%.

Η Συσπείρωση πιστεύει ότι η μεταφορά και η αξιοποίηση της εμπειρίας των αγωνιστικών και των επιστημονικών μας δράσεων - που αποδείχτηκε ότι ενεργοποιούν τους αρχιτέκτονες και έχουν απήχηση στην τοπική κοινωνία - στο σύνολο των περιφερειών της χώρας, μπορεί να ανοίξει τους δρόμους ώστε σε πέντε χρόνια να κλείσει ο πρώτος αιώνας κοινωνικής προσφοράς του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ με τρόπο αντάξιο της ιστορίας του.
 
ΠΙΝΑΚΑΣ 1. 

Ψήφοι - Ποσοστά - Έδρες των Παρατάξεων στην Πανελλαδική Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ


ΠΙΝΑΚΑΣ 2.


Ψήφοι - Ποσοστά - Έδρες των Περιφερειών στην Πανελλαδική Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ



 ΠΙΝΑΚΑΣ 3. 

Αποτελέσματα του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ 

Ψήφοι - Ποσοστά - Έδρες - Σειρά εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος Αττικής.


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ – 
ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, 11.03.2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 11.03.2018 είναι τα παρακάτω:

ΨΗΦΙΣΑΝ :     799
ΕΓΚΥΡΑ   :      787

ΨΗΦΟΙ % ΕΔΡΕΣ στο
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΕΔΡΕΣ στην
ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ : 133 16,90 3 1
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ : 127 16,14 2 1
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕλΕΜ) : 117 14,87 2 1
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΚΜ) : 113 14,36 2 1
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΑΚΕΑ) : 96 12,20 2 1
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ : 93 11,82 2
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ : 75 9,53 1
ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ : 29 3,68 1






ΛΕΥΚΑ : 4 0,51
ΣΥΝΟΛΟ : 787 100,00 15 5

Μετά την καταμέτρηση των σταυρών των ψηφοδελτίων, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην Ελεγκτική Επιτροπή του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ Τμήματος Αττικής, εκλέγονται, κατά σειρά επιτυχίας, οι παρακάτω συνάδελφοι:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

1. ΜΑΟΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
2. ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ »
3. ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΝΙΑ »
4. ΚΕΚΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧ/ΝΩΝ
5. ΠΛΑΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ »
6. ΤΖΑΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕλΕΜ)
7. ΦΡΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ »
8. ΚΑΨΙΜΑΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΕΛΙΝΑ) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΚΜ)
9. ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ »
10. ΒΟΥΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΑΚΕΑ)
11. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ »
12. ΤΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
13. ΒΕΡΤΖΩΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ »
14. ΤΣΑΛΙΚΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
15. ΣΕΛΙΑΝΙΤΗ ΕΥΔΟΚΙΑ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
1. ΣΚΑΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
2. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΑΚΕΑ)
3. ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ


Ολόκληρη η ανάλυση των αποτελεσμάτων για το Τμήμα Αττικής στις εκλογές της 11.3.2018 και συγκριτικοί πίνακες με τις εκλογές του 2014 στην προηγούμενη ανάρτηση της συσπείρωσης εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου