Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Απόφαση - Ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής για την διατήρηση του κινηματογράφου Πάλας στο Παγκράτι

 Α.Π. 4306                                                                                     Αθήνα 18 Ιουνίου 2024

Απόφαση - Ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής για την διατήρηση του κινηματογράφου Πάλας στο Παγκράτι

Ποικίλες πολεοδομικές πιέσεις απειλούν την ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας και ειδικότερα τους ιστορικούς κινηματογράφους της, όπως αναδείχθηκε και στην περίπτωση μετατροπής του Ιντεάλ σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ξενοδοχειακής μονάδας. Αυτή την φορά υπό απειλή βρίσκεται ο ιστορικός κινηματογράφος Πάλας στο Παγκράτι, μετά από σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας, ο οποίος αποτελεί τοπόσημο και εμβληματική χρήση της περιοχής, έντονα συνδεδεμένη με την συλλογική μνήμη στην γειτονιά.

Ο κινηματογράφος Πάλας, ένας από τους παλαιότερους της Αθήνας, αποτελείται από αίθουσα χειμερινών προβολών με εξώστη και θεωρεία στο ισόγειο και θερινό σινεμά στο δώμα. Το 1997, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, με την υπ’ αριθ. 20768/4198 απόφαση (ΦΕΚ Δ’648), χαρακτήρισε διατηρητέα τη χρήση του θερινού κινηματογράφου, μαζί με 46 ακόμα θερινούς κινηματογράφους του Λεκανοπεδίου. Το 2019, με την υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/43062/2251 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος (ΦΕΚ Δ’276), οριοθετήθηκε συγκεκριμένο τμήμα του δώματος του κτιρίου του Πάλας ως θερινός κινηματογράφος και άλλο τμήμα του ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος χαμηλής όχλησης που συνάδει με την διατηρητέα χρήση. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κτίριο πρόκειται να αγοραστεί για να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ.

Ο ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής προτείνει:
Να χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και η χρήση χειμερινού κινηματογράφου στο ισόγειο του κτιρίου του Πάλας, ενδεχομένως στο πρότυπο της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΤΜΕ/ΔΠΑΝΣΜ/85667/9386/716/2019 Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ Δ’311) που συμπεριλαμβάνει την διατήρηση της κύριας χρήσης του κινηματογράφου Αλκυονίς. Καλούμε και τον Δήμο Αθηναίων να αναλάβει δράση σε αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής στήριξης.

Παράλληλα, για να συνεχίσει τόσο ο κινηματογράφος Πάλας, όσο και γενικότερα οι ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας να λειτουργούν και στο μέλλον, με γνώμονα την καλλιτεχνική αξία των ταινιών και των δημιουργών, προτείνουμε την θεσμική και οικονομική τους ενίσχυση από την Πολιτεία, ενδεχομένως και με την υπαγωγή τους στην αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κώστας Βουρεκάς                                                               Απόστολος Τσιάμης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου