Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την Αττική (ακόμη…)


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ένα συλλογικά επεξεργασμένο σχέδιο από Τους: Πάνο Τότσικα,  Χρήστο Καραμάνο, Νίκο Μπελαβίλα και Κώστα Φωτεινάκη για το πρόγραμμα της παράταξης  «Ελεύθερη Αττική».


  • Επιχειρούν να καταστρέψουν ότι έχει σωθεί από την Αττική… Με τις άναρχες οικιστικές επεκτάσεις, στα βουνά, στις ακτές, στα Μεσόγεια, στη Λαυρεωτική, στο Θριάσιο. Να τους σταματήσουμε!
  • Διαλύουν την πόλη και το τοπικό εμπόριο… Με το χρηματιστήριο γης και τα Mall, στο Μαρούσι, στον Ελαιώνα, στον Άγιο Κοσμά, στο νέο αεροδρόμιο. Να τους σταματήσουμε!
  • Καταστρέφουν τα δάση και τις συνοικίες μας, τον Υμηττό και το Ποικίλο.. με τους αυτοκινητόδρομους. Μας καθιστούν όμηρους της τιμής της βενζίνης και των εταιρειών που λυμαίνονται τους δημόσιους δρόμους, γέμισαν  τη ζωή μας διόδια.
Να τους σταματήσουμε!
  • Ξεπουλάνε τη δημόσια γη, φιμώνουν τα κινήματα πολιτών, το Συμβούλιο της Επικρατείας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, ότι αντιστέκεται στα σχέδια τους και στις επενδύσεις «fast truck» αλά Κατάρ στο Ελληνικό, στη Δραπετσώνα, στην Πάρνηθα, στις ακτές του Σαρωνικού. Να τους σταματήσουμε!

Μαζί με τα κινήματα των πολιτών, με συλλογική δράση, με κοινωνικά κριτήρια και κοινωνικό έλεγχο
ενάντια στις πολιτικές και τους υπεύθυνους της κλιματικής αλλαγής
ενάντια σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και κερδοσκοπικούς επιχειρηματικούς ομίλους
σχεδιάζουμε και διεκδικούμε :


1. Ένα νέο βιώσιμο σχέδιο για την κυκλοφορία. Για τη δημοκρατία στις μετακινήσεις.
Λέμε όχι στον πολιτισμό του ΙΧ, στη ζούγκλα των ιδιωτικών μετακινήσεων.
Λέμε ναι στη ριζική ποιοτική βελτίωση και αύξηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, στις οικολογικές μετακινήσεις με φθηνά εισιτήρια. Στις επεκτάσεις του μετρό και του τραμ στα δυτικά, στην ανάπτυξη του προαστιακού, στην αναβάθμιση του ΟΣΕ υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο, στη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου λεωφορειολωρίδων  και ποδηλατοδρόμων.

2. Καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρό νερό. Για την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας.
Λέμε όχι στην καταστροφή του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε.
Λέμε ναι στην περιβαλλοντική αναγέννηση του Αττικού περιβάλλοντος με έλεγχο και περιορισμό όλων των επικίνδυνων για την υγεία  ρύπων, με εφαρμογή των περιβαλλοντικών προδιαγραφών στις βιομηχανίες, με επιβολή και είσπραξη των προστίμων. Με άμεσο έλεγχο και καθαρισμό του Ασωπού, με απορρύπανση και κήρυξη ως κορεσμένου του Θριασίου, με απαγόρευση εγκατάστασης  περιβαλλοντοκτόνων οχλουσών βιομηχανιών εκεί (εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, νέα διυλιστήρια, ταφή τοξικών αποβλήτων). Στη χρήση του νερού της Ψυτάλλειας για την αναδάσωση των βουνών της Δυτικής Αθήνας.


4. Μεγάλα πάρκα με υψηλό πράσινο. Για όλη την Αθήνα και τον Πειραιά.
Λέμε όχι στην καταστροφή, την οικοδόμηση και  την κερδοσκοπική «αξιοποίηση» των ελεύθερων χώρων και του αστικού πρασίνου.
Λέμε ναι στα Μητροπολιτικά Πάρκα υψηλού πρασίνου, στο Γουδή, στο Ελληνικό, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιο, στα Τουρκοβούνια και το Γαλάτσι, στο Σελεπίτσαρι της Νίκαιας και τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, στο Νέο Φάληρο, στον Ελαιώνα, στα στρατόπεδα στο Χαϊδάρι, στους Αγ.Αναργύρους, στο Κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι, στο «Κολούμπια» στη Νέα Ιωνία, στο Κτήμα Καμπά στα Μεσόγεια. Λέμε ναι στα συνοικιακά πάρκα, στις πράσινες πλατείες και τις παιδικές χαρές, στα ανοικτά μικρά γήπεδα λαϊκού αθλητισμού.

5. Ολοκληρωμένη και απόλυτη προστασία των ορεινών όγκων. Για ένα πράσινο στεφάνι προστασίας γύρω από την πρωτεύουσα.
Λέμε όχι στις καταπατήσεις και στις οικοδομές μέσα στα καμένα, στους αυτοκινητόδρομους, στις δήθεν «κοινωφελείς εγκαταστάσεις», στα επιχειρηματικά-τεχνολογικά κέντρα στην Πάρνηθα και στα νέα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στον Υμηττό.
Λέμε ναι  στο ολοκληρωμένο σύστημα προληπτικής πυροπροστασίας, στην αναγέννηση της χλωρίδας και της πανίδας στην Πάρνηθα, στον Υμηττό, στο Ποικίλο όρος, στο όρος Αιγάλεω και τους άλλους ορεινούς όγκους της δυτικής Αττικής. Λέμε ναι στη διάσωση και εξυγίανση των βιοτόπων, όπου ακόμη η άγρια ζωή «αντιστέκεται» στη ρύπανση (Λίμνη Ριειτών –Κουμουνδούρου, Βουρκάρι στα Μέγαρα, Βόρειος Κηφισσός και εκβολές,, Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, ρεματιές Χαλανδρίου, Πικροδάφνης, Προφήτη Δανιήλ στον Ελαιώνα, Δενδροπόταμου στην Ελευσίνα)

6. Διαχείριση των απορριμμάτων με «Ανακύκλωση στην πηγή». Για την απελευθέρωση της Αττικής από τους ΧΥΤΑ.
Λέμε όχι στην ανεξέλεγκτη παραγωγή σκουπιδιών, όχι στην καύση.
Λέμε ναι στην ολοκληρωμένη οικολογική διαχείριση. Τα σκουπίδια δεν είναι ούτε για πέταμα, αλλά ούτε και για να κερδοσκοπούν οι εργολάβοι, ή να επωμιζόμαστε δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη. Η ανακύκλωση είναι φθηνή, μπορούμε όλες και όλοι μας να την εφαρμόσουμε, ανοίγει νέες «καθαρές θέσεις εργασίας», μειώνει έως και 85% τον όγκο των αποριμμάτων, δεν γεμίζει την Αττική ΧΥΤΑ.

7. Ελεύθερος και καθαρός Σαρωνικός. Για όλους τους πολίτες χωρίς κάγκελα και εισιτήρια.
Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση των ακτών, στην οικοδόμηση τους, στη μαφία της νύχτας που έχει καταλάβει τις παραλίες μας.
Λέμε ναι σε ελεύθερες, ανοικτές, καθαρές και αδόμητες ακτές από το Λαύριο έως το Πέραμα, από την Κερατέα έως τον Σχοινιά. Χωρίς εισιτήρια και κάγκελα, χωρίς άσφαλτο και τσιμέντα, χωρίς πορτιέρηδες.

8. Απελευθέρωση από των βραχνά της ακτινοβολίας. Για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Λέμε όχι στην ασυδοσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και της ΔΕΗ, στις  κεραίες δίπλα σε σχολεία και σπίτια, στα κέντρα Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Λέμε ναι στα κινήματα πολιτών που επέβαλαν το ξήλωμα εκατοντάδων κεραιών και πυλώνων στην Αθήνα και τον Πειραιά, που υποχρέωσαν τις εταιρείες αυτό που δεν τους επέβαλε το κράτος. Ζητάμε άμεση αποξήλωση όλων των παράνομων κεραιών και ριζική μείωση των επιτρεπτών ορίων ακτινοβολίας στα ευρωπαϊκά όρια.

9. Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές. Για μια πράσινη, βιώσιμη πόλη.
Λέμε όχι στα ενεργοβόρα κλιματιζόμενα μεγαθήρια, στα χιλιόμετρα της ασφάλτου, στην παραγωγή νέων θερμικών νησίδων στον αστικό ιστό.
Λέμε ναι στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, στα κτίρια, στις πλατείες, στους δρόμους. Στην εναλλακτική απάντηση στον πολιτισμό του air condition, στην ενίσχυση στα νοικοκυριά για αλλαγές στα παλιά σπίτια, στους υποχρεωτικούς βιοκλιματικούς κανονισμούς για νέες οικοδομές, στήριξη της τοπικής παραγωγής όχι των εισαγωγών, στη δημόσια παραγωγή και διαχείριση των νέων ήπιων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

10. Αισθητική και πολιτισμός στην πόλη. Για να κάνουμε πιο όμορφη της ζωή μας.
Λέμε όχι στον πολιτισμό των πρωϊνάδικων, της διαφήμισης και του λάιφ-στάιλ.
Λέμε ναι στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου, στην άνθηση των πρωτοβουλιών των κατοίκων, για βιώσιμους ελεύθερους χώρους, για αυτοδιαχειριζόμενους  χώρους δημιουργίας. Στη μουσική, το θέατρο και τον κινηματογράφο, στις τέχνες για όλες και όλους. Λέμε ναι στη διάσωση της αρχαιολογικής, της νεοκλασικής, της βιομηχανικής και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης μας. Στην απελευθέρωση του αστικού τοπίου από την ασυδοσία των διαφημιστικών εταιρειών, από τη βάρβαρη κακοποίηση μνημείων και τοπίων.


Μαζί με τα κινήματα των πολιτών, μπροστά στους αγώνες για το περιβάλλον, για τον δημόσιο χώρο, με όσες και όσους τόσα χρόνια προστάτευσαν την Αττική από την καταστροφή και την κερδοσκοπική λαίλαπα εις βάρος της ποιότητας της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου