Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΔΑΣ ΤΜ. ΑΤΤΙΚΗΣ 30.10.2024: Πρωτοβουλία της Γ.Σ. του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής για τη συσπείρωση σωματείων και φορέων για το ζήτημα της κατοικίας


Α.Π. 4372 Αθήνα,                                   4 Νοεμβρίου 2024

Π ρ ο ς:
τα μέλη ΣΑΔΑΣ - Τμήματος Αττικής

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΔΑΣ ΤΜ. ΑΤΤΙΚΗΣ 30.10.2024: 
Πρωτοβουλία της Γ.Σ. του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής για τη συσπείρωση σωματείων και φορέων για το ζήτημα της κατοικίας


Το ζήτημα της κατοικίας στην Ελλάδα τίθεται τα τελευταία χρόνια με πρωτοφανή οξύτητα. Η 
αλματώδης ανάπτυξη του τουρισμού, ο πολεοδομικός εξευγενισμός ολόκληρων περιοχών και 
ειδικότερα οι συνειδητές πολιτικές προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό  στην ελληνική κτηματαγορά, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε μορφής  κοινωνικής κατοικίας στη χώρα μετά την κατάργηση του ΟΕΚ, είχαν επανειλημμένα ως  αποτέλεσμα να  ανταγωνίζεται η ζήτηση για βραχυπρόθεσμη τουριστική ενοικίαση από  υψηλότερα εισοδήματα του εξωτερικού, τη ζήτηση από μονίμους κατοίκους για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Και όλα αυτά σε μία κτηματαγορά όπως η ελληνική, η οποία είναι ιστορικά απορυθμισμένη, στραμμένη -από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους- προς την ενθάρρυνση της ιδιοκατοίκησης, μέσα από άμεσες ή έμμεσες πολιτικές (ανοχή της αυθαίρετης και της εκτός σχεδίου δόμησης και στη συνέχεια νομιμοποιήσεις, προνομιακοί όροι για την απόκτηση στέγης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες –π.χ. αξιωματικοί- με ευνοϊκή φορολογία, κ.λπ.), με ασθενή δικαιώματα για τους ενοικιαστές και με χαλαρό έλεγχο των χρήσεων γης. Η πρόσφατη οικονομική κρίση και οι πολιτικές όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, έπληξαν με δριμύτητα τη μικρή ιδιοκτησία μέσω βαρύτερης φορολόγησης, κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Σε αυτό το περιβάλλον το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα εν μέρει εγκαταλείφτηκε και απαξιώθηκε. Η ιδιοκτησία τείνει να συγκεντρώνεται σε χέρια ολίγων, ενώ η φορολογία και οι μνημονιακές πολιτικές την μετέβαλαν από σημαντικό πόρο σε οικογενειακό ή ατομικό βάρος. Αποτέλεσμα  αυτής της πολιτικής αποτελεί η σαφής μείωση μέσα σε λίγα χρόνια του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα γενικά και ακόμα περισσότερο για τους νεότερους.

Όλα αυτά οδήγησαν σε μία κατάσταση όπου η πρόσβαση στην κατοικία με αξιοπρεπείς  όρους διαβίωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη για πολλούς και πολλές από εμάς και το κόστος της κατοίκησης, το οποίο περιλαμβάνει και τα πάγια έξοδα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, θέρμανσης, κ.λπ., γίνεται ιδιαίτερα δυσβάστακτο. Οι πολεοδομικές πιέσεις που προκύπτουν από τη σύγχρονη μορφή ανάπτυξης της γης και των ακινήτων, τείνουν πλέον να καταστήσουν μία σειρά από συνοικίες, ειδικά του κέντρου της πόλης, απρόσιτες για τους κατοίκους με τα χαμηλότερα εισοδήματα και παραδομένες στους τουρίστες και τους επισκέπτες. Παράλληλα η πρόσφατη ανάκαμψη της οικοδομικής  δραστηριότητας και η προσφορά νεοανεργειρόμενων κατοικιών, πραγματοποιείται σε απλησίαστες τιμές για τα ελληνικά δεδομένα και με συγκεκριμένο προσανατολισμό, που δεν μειώνει το κόστος απόκτησης κατοικίας δια της επιπλέον προσφοράς, αντίθετα παρασέρνει προς τα πάνω τις τιμές και των παλαιότερων διαμερισμάτων, επιτείνοντας τελικά το στεγαστικό πρόβλημα.

Η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά και καθοριστικά στο σχεδιασμό μιας ανθρώπινης κατοικίας και κατ’ επέκταση στη σύνθεση μιας βιώσιμης αστικής κοινότητας στην οποία να μπορεί να ενταχθεί κάθε μέλος της, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπιστική και κοινωνική προσέγγιση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού πρέπει να στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών και των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι αρχιτέκτονες ως κλάδος που σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της κατοικίας, της πόλης, του χώρου, του δομημένου περιβάλλοντος, των χρήσεων γης, οφείλουμε να πάρουμε θέση, διεκδικώντας το δικαίωμα στην κατοικία και το δικαίωμα στην πόλη. Όχι απλά ως «ειδικοί» αλλά στο πλευρό της κοινωνικής πλειοψηφίας ως κομμάτι της.

Διεκδικούμε: 

 Ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής – εργατικής – φοιτητικής κατοικίας για την ολοκληρωμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, με χωροθέτηση της κατοικίας αυτής εντός του υφιστάμενου αστικού ιστού και με συμμετοχή των κατοίκων στο σχεδιασμό της. Άμεση αξιοποίηση στην κατεύθυνση της παροχής κοινωνικής κατοικίας της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που είχε καταργηθεί με το πρώτο μνημόνιο. Όχι στην χρήση του αποθεματικού του -το οποίο έχει προκύψει από τις εισφορές των εργαζομένων- για έντοκα δάνεια με τη μεσολάβηση του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου αλλά αξιοποίησή του για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάθε μορφή πρόσβασης στην κατοικία εκτός των τιμών που διαμορφώνει η προσφορά και η ζήτηση στην κτηματαγορά, να υποστηριχθούνοι καταλήψεις στέγης, να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεταιριστικής κατοικίας.

 Ισχυρή κρατική ρύθμιση της κτηματαγοράς, με αποτροπή των κερδοσκοπικών πρακτικών και γενικότερα της αντιμετώπισης της κατοικίας σαν αμιγώς επενδυτικό προϊόν. Αποθάρρυνση της ζήτησης από υψηλότερα εισοδήματα από το εξωτερικό, κατάργηση του προγράμματος «χρυσή βίζα», έλεγχος της πηγής των εισοδημάτων πολιτών εξωτερικού πριν την απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα.

 Οριοθέτηση και αυστηρός περιορισμός των τουριστικών χρήσεων, ώστε να μην εκτοπίζουν την κατοικία, μέσω του κατάλληλου πολεοδομικού σχεδιασμού. 

 Εφαρμογή περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση ειδικά σε περιοχές με στεγαστικό πρόβλημα, ώστε να μην εκτοπίζονται οι μόνιμοι κάτοικοι και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, αντί για την ψήφιση νέων νόμων οικονομικού χαρακτήρα που οδηγούν σε πλήρη εμπορευματοποίηση και ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων αντί για τη μείωσή τους, όπως γίνεται τώρα.

 Περιορισμοί στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις ενοικίων με τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής ανώτατων τιμών (πλαφόν ανάλογα με τη θέση, τον όροφο, τα τετραγωνικά, την παλαιότητα κ.ά.) και εν γένει ενίσχυση των νόμιμων δικαιωμάτων των ενοικιαστών. Μέτρα οικονομικής στήριξης από το κράτος των ενοικιαστών και των υποψήφιων αγοραστών από χαμηλά οικονομικά στρώματα.

 Προστασία της μικρής ιδιοκτησίας από την υπερφορολόγηση και τα μέτρα που οδηγούν στη συγκέντρωση των ακινήτων όπως οι υποχρεωτικές ασφαλίσεις, κ.ά. Προστασία της πρώτης κατοικίας των εργαζομένων, κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος της κατοίκησης (ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, κ.ά.). Να αναλάβει το κράτος πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διάθεσης του μη χρησιμοποιούμενου οικιστικού αποθέματος σε μακροπρόθεσμη ενοικίαση σε προσιτές τιμές για τους ενοικιαστές.

 Προστασία του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος από τους κινδύνους σεισμού, πλημμύρας, πυρκαγιάς και όπου είναι δυνατό ανανέωσή του με βάση σύγχρονα πρότυπα κατοικίας και κατοίκησης, με γενναία δημόσια χρηματοδότηση και χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

Αποφασίζουμε:

 Ο ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη για το ζήτημα της κατοικίας εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς και κινήσεις πολιτών την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 στα γραφεία του, με βάση το παραπάνω πλαίσιο, το οποίο αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση του περιεχομένου και των  αιτημάτων, ανοιχτό σε συμπληρώσεις, τροποποιήσεις, εξειδικεύσεις, στο πλαίσιο πάντα της υπεράσπισης του δικαιώματος στην κατοικία. Στόχος της σύσκεψης θα είναι η συγκρότηση συντονιστικού σωματείων και φορέων, η οποία θα αναλάβει πολύμορφη δράση για την ικανοποίηση  των παραπάνω αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων και μαζικών κινητοποιήσεων.

 Ο ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής θα ενημερώνει τα μέλη του για τις συνεδριάσεις και τις δράσεις του παραπάνω συντονιστικού και θα έχει παρουσία στις κινητοποιήσεις με πανό και σύνθημα «η κατοικία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα».

Το Προεδρείο της Συνέλευσης 

Ο Πρόεδρος                  Ο Α’ Αντιπρόεδρος               Ο Β’ Αντιπρόεδρος  

Θάνος Ανδρίτσος          Φίλιππος Σκλαβούνος          Κώστας Βέργος 

 



Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΔΑΣ ΤΜ. ΑΤΤΙΚΗΣ 30.10.2024

Α.Π. 4371                                                                                                      Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2024 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΑΔΑΣ ΤΜ. ΑΤΤΙΚΗΣ 30.10.2024

Ο ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής στηρίζει τον αγώνα για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, με βάση την πρόταση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών που έχει κατατεθεί στους εργοδότες. Δε ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά δουλεύουμε για να ζούμε, να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να έχουμε πραγματικό ελεύθερο χρόνο. Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης του αγώνα, της κοινής δράσης και συμπόρευσης με το Σ.Μ.Τ.  και τα σωματεία του κλάδου απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

6 Νοέμβρη ΚΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Καλούμε τους εργαζόμενους συναδέλφους, μισθωτούς ή με μπλοκάκι, να συμμετέχουν μαζί με το Σ.Μ.Τ., με οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στον κλάδο στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Αθήνα στις 11 π.μ. πλ. Κάνιγγος.

20 Νοέμβρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Το Προεδρείο της Συνέλευσης

Ο Πρόεδρος                              Ο Α’ Αντιπρόεδρος                 Ο Β’ Αντιπρόεδρος

Θάνος Ανδρίτσος                 Φίλιππος Σκλαβούνος               Κώστας Βέργος



Ομόφωνη απόφαση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής με θέμα τον προγραμματισμό Συνεδρίου του Τμήματος με τίτλο «Κατοικία σε κρίση», πρόσκληση συμμετοχής στην Επιστημονική Επιτροπή του και πρόσκληση διοργάνωσης προσυνεδριακών εκδηλώσεων

Α.Π. 4358                                                                           Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2024

Ομόφωνη απόφαση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής με θέμα τον προγραμματισμό Συνεδρίου του Τμήματος με τίτλο «Κατοικία σε κρίση», πρόσκληση συμμετοχής στην Επιστημονική Επιτροπή του και πρόσκληση διοργάνωσης προσυνεδριακών εκδηλώσεων.

Το ζήτημα της κατοικίας απασχολεί ίσως για πρώτη φορά με τόση ένταση το δημόσιο διάλογο όσο σήμερα. Στη χώρα μας, η διαμόρφωση των πόλεων και του μεγαλύτερου μέρους του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος υπό το καθεστώς της αυθαίρετης δόμησης αντιπαροχής, είχε πετύχει ιστορικά υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, επαρκή τετραγωνικά ανά κάτοικο και χαμηλή χωρο-κοινωνική πόλωση, σε βάρος όμως των δημόσιων χώρων, των ελεύθερων χώρων πράσινου και των αστικών υποδομών.

Σήμερα φαίνεται να εισερχόμαστε σε νέα ιστορική περίοδο. Η αύξηση των τιμών των ενοικίων αλλά και των τιμών πώλησης των ακινήτων, σε συνδυασμό με την συνολικότερη αύξηση του κόστους της κατοίκησης, πιέζουν τα εισοδήματα ειδικά των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων του πληθυσμού και καθιστούν την πρόσβαση στην κατοικία δύσκολη, ειδικά για τους νέους και τις νέες αλλά όχι μόνο. Στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας, οι μεταλλαγές που λαμβάνουν χώρα, καθιστούν ολόκληρες συνοικίες απροσπέλαστες οικονομικά στους περισσότερους μόνιμους κατοίκους. Η Αθήνα πλέον αποτελεί αυτοτελή τουριστικό προορισμό, γεγονός που υπήρξε στόχος και για το Ρυθμιστικό της Σχέδιο. Ποιο είναι όμως το τίμημα και τι μπορεί να γίνει ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή κατοικία σε μια πόλη φιλική προς όλες και όλους τους κατοίκους της;

Οι αρχιτέκτονες και οι αρχιτεκτόνισσες, των οποίων η κατοικία και η πόλη αποτελούν το κατ’ εξοχήν επαγγελματικό τους αντικείμενο, μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο για το θέμα, ερμηνεύοντας τις υφιστάμενες τάσεις και καταθέτοντας προβληματισμούς, σκέψεις και προτάσεις. Η διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου για το θέμα, θεωρούμε ότι είναι τόσο επίκαιρη, όσο και αναγκαία.  

Με βάση τους παραπάνω λόγους, ο ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής θα προχωρήσει τον Οκτώβρη του 2025 στη διεξαγωγή επιστημονικού συνεδρίου με προσωρινό τίτλο «Το δικαίωμα στην κατοικία και η κατοίκηση σε κρίση - Το παράδειγμα της Αθήνας Αττικής σήμερα, από την κατοικία στην κλίμακα της πόλης» και σύντομο τίτλο «Κατοικία σε κρίση».

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα έγγραφα που επισυνάπτονται στο παρόν.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Κώστας Βουρεκάς  


Ο Γεν. Γραμματέας

Απόστολος Τσιάμης






Ομόφωνη απόφαση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής με θέμα την παρουσίαση βιβλίων που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική

Ομόφωνη απόφαση του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής με θέμα την παρουσίαση βιβλίων που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική

Τίτλος: «Διαβάζουμε αρχιτεκτονική»
Πρόγραμμα: Μια Κυριακή τον μήνα στις 7 το απόγευμα
Τόπος: Κτίριο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων/ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ / Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται από τους/τις συγγραφείς και επιμελητές/τριες & θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Με στόχο την ανάδειξη και προβολή της αρχιτεκτονικής τόσο στα μέλη του Συλλόγου όσο και στο ευρύ κοινό, το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) διοργανώνει μια σειρά παρουσιάσεων βιβλίων που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική.

Βιβλία επίκαιρα, που αναφέρονται σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η κρίση στην κατοικία, η υπερτουριστικοποίηση και η ενεργειακή φτώχεια, βιβλία που μελετούν τον αστικό χώρο & την πολεοδομία, βιβλία που αναφέρονται στην κλιματική κρίση και την κλιματική δικαιοσύνη αλλά και στην αρχιτεκτονική της φροντίδας: σε δημόσια κτίρια εκπαίδευσης και υγείας, βιβλία που χαρτογραφούν πόλεις και γειτονιές, βιβλία που μελετούν την Ιστορία, βιβλία περιήγησης και ταξιδιωτικά, βιβλία που προσεγγίζουν την καθημερινότητα των πόλεων, βιβλία που βάζουν στο επίκεντρο τις έμφυλες προσεγγίσεις και την κοινωνική γεωγραφία στην μελέτη της πόλης, βιβλία που ασχολούνται με τα κοινά, βιβλία που αναζητούν νέους τρόπους κατοίκησης και δόμησης, βιβλία που μελετούν την παράδοση, βιβλία που αναλύουν φαινόμενα όπως αυτό της ελληνικής πολυκατοικίας, βιβλία φόροι τιμής σε διακεκριμένους ή μη αρχιτέκτονες, βιβλία που αναδεικνύουν κινήματα, βιβλία που συνομιλούν με την αρχιτεκτονική, με καλλιτεχνικά και κοινωνικοπολιτικά πεδία.

Ξεκινούμε την δράση αυτή του Συλλόγου με δύο βιβλία που παρουσιάζονται στις 3 Νοεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. Το πρώτο ασχολείται με το κρίσιμο ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, επίκαιρο όσο ποτέ. Τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου airbnb έχουν εισβάλλει κυρίως στα κέντρα πόλης, υφαρπάζοντας το δικαίωμα στη στέγαση, εκτοπίζοντας τους κατοίκους, λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών των ακινήτων. Μπορούν να μπουν φραγμοί στην βραχυχρόνια μίσθωση; Το θέλουμε ή όχι; Το δεύτερο, σε μια εποχή που η αρχιτεκτονική πραγματεύεται κυρίως ιδιωτικά έργα, γυρνάει πίσω και αφηγείται «ιστορίες» από την παραγωγή του αστικού χώρου μεταπολεμικά, ωθώντας μας να ξανασκεφτούμε τον αστικό χώρο ως κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα. Ως ένα πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης, διεκδίκησης, συναίνεσης ή σύγκρουσης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας      

Κώστας Βουρεκάς                                         Απόστολος Τσιάμης