Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Αποχαιρετισμός στον Νίκο Σιαπκίδη

 
















Αποχαιρετισμός στον Νίκο Σιαπκίδη

Έφυγε χθες από την ζωή πλήρης ημερών μετά από ολιγοήμερο αναπνευστικό επεισόδιο ο αρχιτέκτονας Νίκος Σιαπκίδης. Την Τρίτη 15/2, ώρα 12:00 θα αποχαιρετίσουμε, σε πολιτική κηδεία στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών, έναν πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο, συμπολίτη μας, συνάδελφο, σύντροφο και φίλο.

Ο Νίκος Σιαπκίδης δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται, μένοντας νέος μέχρι το τέλος. Σταθερά στρατευμένος στις μεγάλες πανανθρώπινες ριζοσπαστικές ιδέες της εποχής μας, στην αριστερά και στην οικολογία, δεν έπαψε να σκέφτεται και να πράττει ελεύθερα, με πνεύμα ακούραστο, ανοιχτό στην αμφισβήτηση και στην κριτική, με άσβεστη διάθεση μεγάλης και σεμνής προσφοράς, με τρυφερότητα, με καλοσύνη και με ανεξάντλητο, καυστικό χιούμορ, κερδίζοντας την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη, ασχέτως συμφωνίας, από όλους. Καλλιέργησε πλούσια ενδιαφέροντα και χαρές, όχι μόνο για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά και τα ανθρώπινα, κρατώντας πάντα λίγο χώρο και για το αγαπημένο του σκάκι, ακόμα και στα τελευταία του χρόνια με αντίπαλο τον υπολογιστή του.

Γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, μεγάλωσε στην οδό Ιθάκης, αποφοίτησε την Βαρβάκειο και μπήκε 2ος στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ από την οποία αποφοίτησε το 1952. Εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Σπύρου Μπονάνου και ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα μέχρι το 1967, σε ιδιωτικά έργα κυρίως, εμπνευσμένος από τις ιδέες του μοντερνισμού. Από το 1967 μέχρι το 1973 συνέχισε, ζώντας στο Παρίσι, και από το 1974 μέχρι την συνταξιοδότησή του εργάστηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του ΕΜΠ.

Το προεδρείο του Α’ Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου. Διακρίνονται οι Ν. Σιαπκίδης, Α. Κωστάλα-Κεχαγιόγλου, Φ. Τσέκερης, Κ. Μπίτσιος

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του ΣΑΔΑΣ 1961 και 1962, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ στη θητεία 2005 – 2008 και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ για πολλά χρόνια. Πήρε μέρος σε όλα τα ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ από το Α’ στους Δελφούς (1961) έως και το 11ο στο Ζάππειο (2011). Είχε την επιμέλεια της έκδοσης των Πρακτικών του 10ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (1999) για την έκδοση του τόμου.

Ο ίδιος πίστευε ότι κορυφαία προσφορά του στον ΣΑΔΑΣ  ήταν η διοργάνωση και η έκδοση των πρακτικών και του πορίσματος του ιστορικού Ε΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ το 1966, του σημαντικότερου συνεδρίου στην 100χρονη ιστορία του συλλόγου, που χάραξε ανεξίτηλα τις ιδέες και τον διάλογο για την αρχιτεκτονική και πολεοδομία στην Ελλάδα.

Τελευταία δημόσια εμφάνιση έκανε (ως προσκεκλημένος ομιλητής) στο  ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Αττική σε κρίση» του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, το 2017, στην Τιμητική Εκδήλωση «Ιστορική Γενιά Αρχιτεκτόνων», την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στην Αίθουσα Τελετών του κτηρίου Αβέρωφ στο ΕΜΠ.

Τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής του, τίμησε με την αδιάλειπτη συμμετοχή του την Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων και την εκπροσώπησε με την δράση και από τις θέσεις του στον ΣΑΔΑΣ και στον ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.



Με την παραχώρηση των δικαιωμάτων από τον Νίκο Σιαπκίδη στα ΑΣΚΙ, είναι πλέον διαθέσιμα τα τεύχη του περιοδικού “Επιθεώρηση Τέχνης” (1954-1967) σε ψηφιακή μορφή. 

Πέραν της αρχιτεκτονικής, ο Νίκος Σιαπκίδης έχει ήδη περάσει στην ιστορία, ως ιδρυτής, διευθυντής, εκδότης και ιδιοκτήτης της ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, από το πρώτο τεύχος το 1954 μέχρι το κλείσιμό της από την χούντα το 1967: το σημαντικότερου μεταπολεμικό περιοδικό στον πνευματικό χώρο στην Ελλάδα, στον χώρο των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά και το σημαντικότερο βήμα κοινωνικής κριτικής, καθώς και αυτοκριτικής της αριστεράς, στην εποχή του. Δεν είναι του παρόντος να πούμε το πώς και με ποιους. Εκεί ήταν ΟΛΟΙ. Οι μεγάλοι και οι μικροί. Και για να έχουν ΟΛΟΙ αυτό το μοναδικό βήμα, ο Νίκος βοήθησε στη δύσκολη μετεμφυλιακή και προδικτατορική περίοδο, με την δική του ιδιαίτερη παρουσία και αποστολή.

Υποκλινόμαστε στην έξοδό του.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην κόρη του Έλλη και τον σύντροφό της Δημήτρη, στα εγγόνια του Φίλιππο, Αρτέμιδα και Ιφιγένεια,  στους δικούς του.

Μοιραζόμαστε το πένθος τους

10 / 2 / 2022

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου