Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Δίκτυο υπεράσπισης των κοινών αγαθών
























του Πάνου Τότσικα

Στις αρχές του 2011, η τότε ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε ένα απίστευτης εθνικής υποτέλειας «Μνημόνιο» (Ν.3985/2011) προκειμένου να δανειοδοτηθεί η χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους «συνεταίρους» μας…

Στην συνέχεια, ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ο Εφαρμοστικός Νόμος 3986/2011 αυτού του «Μνημόνιου», μέσω του οποίου εγκρίθηκαν «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2014». Μεταξύ των μέτρων, περιλαμβάνονταν και η δημιουργία του λεγόμενου «Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, μια «ακραία μορφή νομικού εκτρώματος» στο οποίο δόθηκαν τέτοιες αρμοδιότητες ώστε να το καθιστούν τελικά «κράτος εν κράτει».
 
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο , στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και κατόπιν τούτου το ελληνικό Δημόσιο απεκδύεται κάθε δικαιώματός του. Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και τα όποια έσοδά του προορίζονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο επταμελές «Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων» του ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου ο ρόλος είναι να προωθήσει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ξένων δανειστών της χώρας μας.
 
Το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε σε καταγραφή και συγκέντρωση της δημόσιας περιουσίας, συντάσσοντας μια λίστα με βάση την οποία προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση πρώην Δημόσιων Επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ), όπως της ΔΕΗ , ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, λιμανιών, αεροδρομίων, οδικών αξόνων, αλλά και εκτάσεων γης σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ελληνικό, νότια Ρόδος, Βόρεια Κέρκυρα κ.α). Δηλαδή «ακινήτων» που ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου αλλά και εξυπηρετούν μονιμότερα δημόσιο σκοπό και κοινωνικό συμφέρον.
 
Mε την τροποποίηση του βασικού νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις που ψηφίστηκε στη συνέχεια, και με το 3ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παγιώνεται η κυριαρχία των κερδοσκόπων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ επί των δημόσιων αγαθών, της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας, ενώ παράλληλα αναιρείται η όποια δυνατότητα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού είχε απομείνει με την κατά παρέκκλιση δόμηση στα παραχωρούμενα σε ιδιώτες δημόσια ακίνητα (δημιουργία τουριστικών - παραθεριστικών χωριών, ιδιωτικοποίηση και δόμηση των παραλιών και του αιγιαλού), με σοβαρότατες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις.
 
Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους μας ότι η υπεράσπιση των μισθών και των συντάξεων που μειώνονται, του κοινωνικού κράτους που διαλύεται, συνδέεται με την υπεράσπιση της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας, συνδέεται με το δικαίωμα στο περιβάλλον που εξαφανίζεται. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι μόνο μέσα από μια κινηματική συγκρότηση και αντιπαράθεση , μπορεί να γίνει κατανοητό στους επίδοξους επενδυτές – κερδοσκόπους ότι η Ελλάδα δεν πωλείται, ότι μπορεί να ανακοπεί και να αποτραπεί το ξεπούλημα της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας, των δημόσιων αγαθών (νερό, παραλίες, δασικοί χώροι, δημόσιες υποδομές κ. ά) 
 
Η προώθηση των παραπάνω στόχων συνδέεται, εν τέλει, με τη συγκρότηση ενός ανοιχτού δικτύου για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και των κοινών αγαθών. 
 
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου